Z myślą o mamusiach i mateńkach, które większość swojego czasu poświęcają swoim maleńkim pociechom, postanowiliśmy poszukać wartościowego pożywienia ale także łatwego do przygotowania i nie wymagającego zbyt wiele godzin spędzonych w kuchni. Ciekawą propozycją może być kisiel wieloowocowy. Jest to kompozycja w pełni naturalna składająca się z mączki konjac jako zagęstnika i owoców liofilizowanych. Kisiel zalewamy letnią lub zimną wodą, co jest gwarancją zachowania wszystkich witamin jakie znajdują się w owocach liofilizowanych, w przeciwieństwie do wrzątku, który pozbawia owoce wielu witamin.
KONJAC (glukomannan) co to jest i co o nim wiesz?
Często możemy się spotkać z inną jego nazwą – dziwadło lub dziwidło. Nazwa pochodzi od tego, że botanicy byli zadziwieni bogactwem naturalnych składników odżywczych i niezwykłymi właściwościami tego pospolitego korzenia rosnącego na Wschodzie kontynentu.
Konjac ma specyficzne właściwości wiązania wody, dzięki czemu można zmniejszyć uczucie apetytu.
Poprzez pęcznienie w żołądku – rozpycha jego ściany, dając uczucie najedzenia. Jest zatem interesującą alternatywą pożywienia w okresie redukcji tkanki tłuszczowej i dla tych, którzy chcą dbać o linię.
Możesz się najeść bez kalorii, cukru, glutenu i skrobi. Może też być alternatywą żelatyny wołowej, a więc to dobra wiadomość dla wegetarian i wegan.
Dobrą propozycją w potrzebie podjadania przetworzonych węglowodanów, będzie kisiel stworzony na bazie mączki konjac z dodatkiem owoców liofilizowanych. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego przed snem to zachęcamy do sięgnięcia po kisiel wieloowocowy, gdzie bazą jest konjac z dodatkiem truskawki, jagody leśnej, porzeczki czarnej, czerwonej i rokitnika.
Dla amatorów słodkości polecamy dosłodzić miodem.
Dla kogo jest kisiel bez cukru?
Jest to propozycja nie tylko dla osób pragnących zredukować tkankę tłuszczową, ale również dla vegan i wegetarian. Konjac jest produktem całkowicie bezpiecznym i wspomagającym osoby borykające się z nadwagą, należy jednak pamiętać, o popijaniu go dużą ilością wody. Czasem nazywamy go blokerem głodu.
Jakie jeszcze właściwości ma KONJAC?
- działa silnie alkalizująco na organizm
- przyspiesza metabolizm, wspomagając tym samym utrzymanie prawidłowej wagi.
- wspiera układ trawienny
- chroni mikroflorę jelit i usuwa szkodliwe toksyny
- obniża poziom cholesterolu
- wspiera w leczeniu insulinooporności
Czy potrzebujemy czegoś więcej? To już bardzo dużo zalet, ale warto wspomnieć, że jest bogatym źródłem wapnia, potasu i jodu, przy czym warto pamiętać, że zawartość jodu w 100g stanowi 2/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Do czego możemy użyć mączkę konjac?
Najlepiej jako dodatek do żywności np. zagęszczania deserów, zup, sosów a także do makaronów, można nim także zagęszczać koktajle. Otrzymujemy z niego smaczne i dietetyczne potrawy o neutralnym i delikatnym smaku. Ma ciekawą właściwość – przejmuje smak dodatków – wchłania ich zapach i smak.
Najlepiej smakuje kisiel wieloowocowy, bo cenimy właściwości czarnej jagody, rokitnika, porzeczki czarnej i czerwonej. Kisiel truskawkowy też jest smaczny, poza tym truskawka uchodzi za afrodyzjak – tak powszechnie się uznaje.
Warto wspomnieć, że konjac składa się w większości z wody ok. 97% a 3% to błonnik roślinny. A jakie zawiera składniki? – m.in.: żelazo, fosfor, miedż, cynk, oraz wit. A,E,D3,B1,B6,B12,C i kwas foliowy.
Niektóre żródła podają, że duża ilość błonnika w napojach z konjaciem, może osłabiać działanie niektórych leków, dlatego sugerują, aby spożywać go conajmniej 2 godziny przed zażyciem leków.
Polecamy krótki film o tym, jak poprawnie przygotować taki kisiel: https://www.youtube.com/watch?v=pCZhH5ma-nE
Jedynie Natura to producent i hurtownia detaliczna zdrowych produktów HAND MADE. Zaopatrzyć w kisiele można tutaj:
https://jedynienatura.pl/146-kisiele-bez-cukru-i-musli-bez-cukru