Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Bifidobakterie – jakie mają znaczenie dla odporności.

Bifidobakterie – jakie mają znaczenie dla odporności.
15 lutego 2024 Redakcja

Podczas porodu siłami natury przewód pokarmowy noworodka zostaje zasiedlony florą fizjologiczną dróg rodnych, do której należą m.in. bifidobakterie. Zdarza się, że z różnych powodów dziecko nie może zostać sprowadzone na świat naturalnie, a lekarz decyduje się na przeprowadzenie cięcia cesarskiego – najważniejsze przecież, aby niemowlę bezpiecznie pojawiło się na świecie. W tej sytuacji maluszek nie ma jednak bezpośredniego kontaktu z mikrobiotą mamy. W jaki sposób wspierać odporność takiego niemowlęcia? Odkryj, jaką rolę pełnią wtedy bifidobakterie.

Czym jest mikrobiota jelitowa?
Podczas porodu oraz w pierwszych latach życia jelita dziecka zasiedlane są przez dobroczynne bakterie, które tworzą mikrobiotę jelitową. Mikrobiota jelitowa stanowi ogół mikroorganizmów tworzących złożony ekosystem[1]. Jej kształtowanie to wieloetapowy proces, który najintensywniej zachodzi po narodzinach – w trakcie 3 pierwszych lat życia. Bifidobakterie to jedne z najważniejszych dobroczynnych bakterii, które kolonizują drogi rodne kobiety i dzięki temu zasiedlają przewód pokarmowy człowieka już w trakcie porodu siłami natury. Są one także obecne w kobiecym mleku.

W prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu układu odpornościowego kluczową rolę pełnią jelita. Choć są częścią układu pokarmowego, przez specjalistów uważane są także za bardzo ważny element układu immunologicznego[2] – to właśnie w nich znajduje się nawet 70-80% komórek odpornościowych organizmu.

Poród – nie zawsze da się go zaplanować
Choć wiele przyszłych mam dąży do porodu naturalnego, ten nie zawsze jest możliwy. Z różnych przyczyn, w trosce o zdrowie lub życie mamy i/lub noworodka, lekarze decydują czasem o przeprowadzeniu cięcia cesarskiego. Maluszek nie ma wtedy bezpośredniego kontaktu z mikrobiotą mamy, która jest jednym ze źródeł mikroorganizmów kolonizujących jelita nowo narodzonego dziecka[3]. Warto jednak wiedzieć, że bez względu na to, jaką drogą dziecko przyszło na świat – czy siłami natury, czy drogą cięcia cesarskiego – także po porodzie jelita dziecka będą zasiedlane przez dobroczynne bakterie na różne inne sposoby.

Złoty standard żywienia niemowląt
Istnieje wiele strategii wspierania rozwoju niemowląt urodzonych drogą cesarskiego cięcia. Jedną z nich jest prawidłowy sposób żywienia już od momentu przyjścia dziecka na świat – karmienie piersią. Mleko mamy to skarbnica składników odżywczych, w tym witamin (m.in. A, C, D, E) i składników mineralnych (takich jak cynk i żelazo) kluczowych dla harmonijnego wzrostu oraz rozwoju młodego organizmu, w tym odporności. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) warto dążyć do wyłącznego karmienia dziecka piersią przez 6 pierwszych miesięcy jego życia[4] oraz kontynuować karmienie piersią do drugiego roku życia lub dłużej jednocześnie wprowadzając odpowiednią i bezpieczną żywność uzupełniającą.

Jak wykazało badanie, Bifidobacterium breve był najczęściej izolowanym gatunkiem bifidobakterii w mleku kobiecym[5], [6]. Dowiedziono również, że mikrobiota jelitowa niemowląt karmionych piersią zdominowana jest przez bakterie z rodzaju Bifidobacterium, co wpływa na kształtowanie układu immunologicznego[7]. Właśnie dlatego, nawet jeśli wystąpią trudności w karmieniu piersią, warto się nie poddawać i skorzystać ze wsparcia położnej lub doradcy laktacyjnego. To specjaliści, którzy dzięki swojemu doświadczeniu i wskazówkom pomogą uporać się z problemami. Pamiętaj, że karmienie piersią jest możliwe także po cesarskim cięciu.

Jeśli trudności w laktacji nie uda się pokonać…
Rodzice nadal mogą skutecznie wspierać rozwój niemowlęcia. W takiej sytuacji z pomocą pediatry powinni wybrać mleko następne dostosowane do potrzeb swojego dziecka. Z myślą o niemowlętach urodzonych przez cesarskie cięcie, które z różnych powodów nie są karmione piersią, naukowcy Nutricia opracowali pierwszą na rynku formułę Bebilon PROfutura CESARBIOTIK 2 z dodatkiem bakterii z rodzaju Bifidobacterium (B. breve M-16V). To mleko następne zawiera również składniki naturalnie występujące w mleku matki: HMO 2’FL, immuno-kompozycję, czyli witaminy A, C, D i cynk dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, jod dla prawidłowego rozwoju poznawczego, wapń i magnez dla mocnych kości, omega 3 (DHA i ALA) dla rozwoju mózgu i omega 6 (AA)[8]. Bebilon PROfutura CESARBIOTIK 2 zawiera również oligosacharydy GOS/FOS, które odwzorowują kompozycję oligosacharydów mleka matki.

Czy wiesz, że?

Bebilon PROfutura CESARBIOTIK 2 to jedyne na polskim rynku mleko modyfikowane stworzone specjalnie dla niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie. Jego składniki zostały przebadane w dobrze zaprojektowanych badaniach klinicznych w grupie niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie.
Jeśli poszukujesz więcej wskazówek na temat żywienia lub wspierania odporności niemowlęcia urodzonego drogą cesarskiego cięcia, odwiedź stronę www.BebiProgram.pl. Tam znajdziesz artykuły, porady i narzędzia przygotowane we współpracy ze specjalistami, a także możesz zadać pytania bezpośrednio do ekspertów.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.