Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Sprawdzone przepisy na tradycyjne wigilijne dania

Sprawdzone przepisy na tradycyjne wigilijne dania
17 grudnia 2021 Redakcja

Wigilia i Boże Narodzenie są nierozerwalnie związane z ucztowaniem i wspólnym spędzaniem tego świątecznego czasu. W polskiej tradycji kulinarnej jest kilka potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole, niezależnie od regionu, w którym mieszkamy. Zachwyć swoich bliskich karpiem po staropolsku bądź piernikiem krótko dojrzewającym. Produkty do ich wykonania znajdziesz w sieci sklepów POLOmarket, a listy zakupowe do ich sporządzenia w mobilnej aplikacji.

Stół bogato zastawiony tradycyjnymi, aromatycznymi potrawami jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście, wigilijne menu może różnić się w zależności od regionu
i tradycji rodzinnych. Potrawy mogą być rozmaite, jednak zawsze dominują w nich grzyby, kiszona kapusta, buraki, ryby, orzechy oraz suszone owoce. To z nich przygotowywane jest 12 dań.

Potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Podczas gwiazdkowej kolacji nie może zabraknąć barszczu czerwonego z uszkami lub grzybowej z łazankami. Niezależnie od preferencji, dania te powinny zostać wykonane od podstaw,
z użyciem najwyższej jakości składników – buraków, suszonych grzybów, uszek. Jedną z najpopularniejszych wigilijnych potraw są pierogi z kapustą i grzybami. Chociaż ich ulepienie jest czynnością czasochłonną, to uczestniczyć mogą w niej wszyscy domownicy. Dzieci będą się dobrze bawić, a także pod okiem rodziców i babć nabędą nowych umiejętności. Obowiązkowo na świątecznym stole musi pojawić się kapusta z grochem i grzybami. Według staropolskich wierzeń, jej składniki miały zapewnić domownikom siłę, witalność, szczęście, dostatek oraz chronić przed chorobami.

Nie można także pominąć potraw z dodatkiem suszonych owoców i bakalii. Kompot z suszu to typowy wigilijny napój o wyraźnym cynamonowym i goździkowym zapachu. Przygotowywany jest z takich owoców jak: jabłka, gruszki, suszone morele, śliwki, figi i rodzynki. Jego niepowtarzalny smak i aromat wypełniają dom świątecznym klimatem i ciepłem.

Jednym z dwunastu dań, które powinno znaleźć się na stole, jest kutia. To tradycyjna potrawa kuchni wschodniej. Do jej przyrządzenia niezbędny jest miód, bakalie (migdały, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy), miękka pszenica oraz mak. Potrawa ta ma zapewnić pomyślność oraz bogactwo w nadchodzącym roku.

Ryba – podstawa świątecznej kolacji

Podstawą wigilijnego stołu są ryby, które według ludowych wierzeń symbolizują płodność.
W niektórych domach nadal praktykowany jest zwyczaj wkładania łuski od karpia do portfela,
w celu zapewnienia dobrobytu. To właśnie karp jest tradycyjnie podawany podczas bożonarodzeniowej kolacji. W wersji po staropolsku z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Dokładny przepis znajdziesz na stronie internetowej POLOmarket, na kanale „Na Szlaku Smaku” oraz w aplikacji mobilnej POLOmarket. W świątecznym menu pojawiają się także inne gatunki – łosoś, dorsz, pstrąg, sandacz lub szczupak. W roli przystawek przygotowywany jest śledź w occie lub oleju zaprawiony dowolnymi dodatkami: cebulą, żurawiną, cynamonem, jałowcem, suszoną śliwką, prażonymi orzechami.

Bożonarodzeniowe ciasta

Makowiec, keks, miodownik, piernik – bez tych ciast nie można sobie wyobrazić Bożego Narodzenia. Każdy ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy. Dekorowane lukrem, suszonymi owocami, czy bakaliami są piękną ozdobą świątecznego stołu. Wiele z nich posiada także swoją symbolikę. Tradycyjny staropolski piernik oznacza dobrobyt, luksus oraz słodkie życie. Na wigilię powinien dojrzewać od połowy listopada. Wówczas ciasto nabiera wyjątkowo intensywnego korzennego aromatu. Jednak nic straconego, jeśli nie zdążymy przyrządzić naszego piernika z odpowiednim wyprzedzeniem. Dzięki przepisowi na pyszny piernik ekspresowy dostępnemu na stronie internetowej POLOmarket, w aplikacji oraz w programie kulinarnym na kanale You Tube „Na Szlaku Smaku”, to tradycyjne ciasto możemy przyrządzić od razu na Wigilię. Listę produktów niezbędną do sporządzenia piernika ekspresowego znajdziesz w aplikacji mobilnej POLOmarket. Wykonaj ten przepis wspólnie z dziećmi. Będzie to dla nich świetna zabawa.

Świąteczne dania w innym wydaniu

Specjalnie z okazji Świąt Bożego Narodzenia, sieć POLOmarket we współpracy z szefem kuchni Michałem Bałazym przygotowała wiele przepisów. Wśród nich – pierogi z kaszą i grzybami, zupa grzybowa z kluskami, pstrąg w sosie migdałowym, quiche z wędzonym pstrągiem. Przepisy będzie można znaleźć na kanale „Na Szlaku Smaku” na platformie YouTube. Dostępne będą także na stronie internetowej sieci.


Grupa POLOmarket to największa polska sieć supermarketów. Tworzą ją spółki detaliczne prowadzące sklepy, a także spółka logistyczna dysponująca trzema centrami logistycznymi. Firma startowała w 1997 roku z 27-oma sklepami. Dziś jest to już ponad 280 nowoczesnych placówek na terenie całej Polski i ponad 2,5 mld obrotu netto rocznie. Sklepy sieci POLOmarket odwiedza miesięcznie blisko 9 mln Klientów. Obecnie POLOmarket daje zatrudnienie 5800 osobom.