
Za oknami szaro, ponuro. Jesień na dobre zagościła się w naszym życiu. Wymiana garderoby z letniej na jesienną, sezon na okrycia wierzchnie i ciepłe buty.
Jednakże jesień ma też swoje drugie oblicze. Piękne złote liście, mnóstwo ozdób, sezonowych atrakcji. Jesień niesie za sobą również wiele przepisów kulinarnych, który każdy z Nas powinien spróbować! Królują w nich oczywiście takie składniki jak: dynie, cynamon, jabłka, gruszki, pigwa, buraki i wiele innych.
Dzisiaj przychodzimy z przepisem na kultową kawę Pumpkin spice latte!
Składniki:
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- imbir
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- espresso
- przyprawa korzenna
- 100g dyni lub puree dyniowego
- cukier wanilinowy
Pierwszym krokiem jest usunięcie gniazd nasiennych z dyni, następnie upieczenie dyni w piekarniku w 200 stopniach. Jeżeli nie mamy dyni, możemy użyć gotowego puree dyniowego.
Drugi krok to przygotowanie syropu z przypraw wymienionych wyżej, Przyprawy należy ze sobą zmieszać, dolać wody i gotować na małym ogniu przez ok. 5 min.
Trzecim krokiem jest wlanie syropu oraz mleka wraz z puree dyniowym do szklanki, dodanie wcześniej zaparzonego espresso i gotowe!
Pumpkin spice latte podajemy w wysokiej szklance, możemy również dodać bitą śmietanę olać polać syropem klonowym.
Smacznego!