Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Odkryj, dlaczego produkty zbożowe to ważny składnik diety niemowlęcia

Odkryj, dlaczego produkty zbożowe to ważny składnik diety niemowlęcia
27 marca 2024 Redakcja

Niedługo po rozpoczęciu rozszerzania diety niemowlęcia ważne miejsce w codziennym menu zaczynają zajmować produkty zbożowe. Dostarczana z nich energia jest bardzo potrzebna intensywnie rozwijającemu się organizmowi małego dziecka – zarówno do wzrostu, nauki, jak i codziennych aktywności. Dowiedz się więcej o znaczeniu zbóż w diecie malucha i sprawdź, o czym należy pamiętać, uwzględniając je w jadłospisie małego odkrywcy.

Wartościowy składnik diety
Już na etapie rozszerzania diety produkty zbożowe stają się ważnym jej elementem. Dlaczego? Wprowadzanie zbóż do diety niemowlęcia pomaga uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie młodego organizmu na składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B czy magnez i cynk[1]. Dzieje się tak, ponieważ mleko mamy przestaje być na tym etapie wystarczającym pokarmem, które w pełni zaspokoi wszystkie potrzeby żywieniowe. Należy przy tym pamiętać, że po skończeniu 6. miesiąca życia mleko mamy lub mleko następne, jeśli kontynuowanie karmienia piersią nie jest możliwe, wciąż powinno stanowić podstawę jadłospisu dziecka. Wprowadzanie produktów zbożowych, tak jak i innych nowych pokarmów, pozwala także uczyć malucha akceptacji nowych smaków i konsystencji
Najbardziej wartościowe zboża to te z pełnego przemiału, czyli pozyskiwane metodą mielenia pełnych ziaren, ponieważ zawierają cenne składniki odżywcze oraz błonnik.

Jak wprowadzać produkty zbożowe do diety niemowlęcia?

  1. W odpowiednim momencie. Rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[2]. Produkty zbożowe najlepiej wprowadzać, gdy dziecko spróbuje i zaakceptuje smak pierwszych warzyw i owoców.
  2.  Stopniowo. Dzieci odrzucają pokarmy, które trudno jest im żuć lub pogryźć. Dlatego na początku przygody z rozszerzaniem diety maluch powinien otrzymywać posiłki o konsystencji puree czy przecieru, z czasem (po 8.-po 9. miesiącu życia) będzie gotowy na mniejsze kawałki do nauki gryzienia i żucia, aby po 12.-po 15. miesiącu zajadać się większymi kawałkami i posiłkami o różnorodnej konsystencji. Jako pierwsze produkty zbożowe najlepiej sprawdzą się delikatne kaszki i kleiki, wprowadzane do diety stopniowo, zaczynając od niewielkich ilości (np. 3-4 łyżeczki), przy jednoczesnej obserwacji reakcji dziecka.
  3. Różnorodnie. Komponując dietę niemowlęcia, warto uwzględniać w niej różnorodne gatunki zbóż, które różnią się od siebie zarówno smakiem, jak i wartością odżywczą. To przyzwyczai malucha do bardziej urozmaiconego jadłospisu w przyszłości, a zatem pozwoli kształtować dobre nawyki żywieniowe, które dziecko będzie mogło powielać w dorosłym życiu.
  4. Z troską o najwyższą jakość i bezpieczeństwo. Organizm niemowlęcia nie jest obojętny na składniki zawarte w pożywieniu. Najmłodsi wymagają pokarmów, które będą dopasowane do ich szczególnych potrzeb – zarówno pod względem składu, wartości odżywczej, jak i konsystencji.

 

Właśnie dlatego wybór produktów nie może być kwestią przypadku. Pomocna w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Wśród tego typu produktów można znaleźć kaszki skomponowane z różnorodnych zbóż. Kaszki, tak jak cała kategoria produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, podlegają znacznie większym restrykcjom niż żywność ogólnego przeznaczenia (do której należą np. płatki owsiane czy kukurydziane przeznaczone dla starszych dzieci i dorosłych).

Wartościowa pozycja w menu malucha

Kaszki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci to jedne z produktów, które można podawać maluchowi już na wczesnym etapie rozszerzania diety – doskonale sprawdzą się jako wartościowe śniadanie lub kolacja w wielu rozmaitych odsłonach. Zarówno jako pierwszy, jak i ostatni posiłek są bardzo istotne. Porcja kaszki dostarczy maluchowi energię – głównie pod postacią węglowodanów, a także witaminy i składniki mineralne[3].

Na śniadanie, na kolację!
Poszukując produktów zbożowych dla najmłodszych, warto sięgnąć po kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ. Dlaczego?
To delikatne zbożowe propozycje o łagodnym i pysznym smaku, które mają gładką konsystencję i są bez zbędnych dodatków[4].
Są pełne różnorodnych zbóż – zawierają nawet 7 rodzajów wartościowych zbóż, takich jak owies, jęczmień, żyto, pszenica, kukurydza, ryż i proso.
Każda partia zbóż zawartych w kaszkach BoboVita PORCJA ZBÓŻ przeszła nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa.

Kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ są bez dodatku cukru (zawierają naturalnie występujące cukry).
Spełniają restrykcyjne normy jakości i zawierają tylko starannie wyselekcjonowane składniki – są dostępne w wariantach mlecznych oraz bezmlecznych. Każda porcja mlecznej kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ to pełnowartościowy posiłek[5], odpowiedni dla maluszka na śniadanie, na kolację.
To 100% zbóż i owoców naturalnego pochodzenia.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.