Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Jak rozszerzać jadłospis niemowlęcia z głową?

Jak rozszerzać jadłospis niemowlęcia z głową?
12 marca 2024 Redakcja

Niemowlę z radością odkrywa otaczający je świat, uważnie obserwuje, doświadcza i… smakuje. A gdy maluch jest już gotowy na nowe smaki w diecie, rodzice stają przed nie lada wyzwaniem – jak sprawić, aby jadłospis był odpowiedniej jakości, zbilansowany, a jednocześnie pyszny? Poprzez prawidłowe żywienie w okresie intensywnego rozwoju i wzrostu mama i tata mają realny i długotrwały wpływ na kondycję dziecka oraz jego nawyki żywieniowe teraz i w przyszłości. Poznaj kilka przydatnych wskazówek na temat zasad urozmaicania diety niemowlęcia od Haliny Dudek, ekspertki BoboVita.

Zanim maluch pozna inny smak niż mleko mamy
Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami ekspertów celem, do którego należy dążyć, jest wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia. W początkowym okresie życia jedynym pokarmem zaspokajającym głód i pragnienie dziecka jest mleko mamy (lub mleko modyfikowane, jeśli kobieta z określonych powodów nie karmi piersią). W tym czasie nie ma potrzeby podawania niemowlęciu innych płynów i pokarmów – z wyjątkiem sytuacji, w których pediatra zaleci dodatkowe stosowanie suplementów czy leków. Rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[1].

Nowe smaki krok po kroku
Ze względu na trudniejszą akceptację smaku warzyw to od nich należy rozpocząć wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka. Po około 2 tygodniach możesz zaproponować maluchowi owoce, kontynuując przy tym podawanie warzyw. Jako jedne z pierwszych w diecie niemowlęcia powinny pojawić się także produkty zbożowe, np. w postaci kaszek. W następnej kolejności należy wprowadzać inne produkty, tj. mięso, ryby, jaja czy przetwory mleczne. Pamiętaj, że rozszerzanie diety nie oznacza zaprzestania karmienia piersią – powinno ono trwać tak długo, jak potrzebują tego mama i dziecko.

Warto wiedzieć

Nowe pokarmy należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od niewielkich ilości (np. 3-4 łyżeczek), przy jednoczesnej obserwacji reakcji dziecka. Zacznij od gładkiej konsystencji, dążąc do takiej zawierającej wyczuwalne cząsteczki pokarmu, aż maluch będzie gotowy na posiłki z dużymi kawałkami. Rodzaj pokarmów powinien być dostosowany do możliwości rozwojowych dziecka, a z czasem wspierać rozwój umiejętności gryzienia i żucia. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji nietolerancji lepiej unikać wprowadzania kilku nowych produktów jednocześnie.

Dbaj o jakość i bezpieczeństwo wybieranych produktów
Młody organizm niemowlęcia bardzo szybko się rozwija i jest wrażliwy na wpływ spożywanej żywności. Właśnie dlatego sięgając po żywność dla swojego maluszka, wybieraj ją z uwagą. O tym, czy produkt jest odpowiedni dla niemowlęcia, nie świadczy bowiem kolorowe opakowanie ze uśmiechniętym misiem. Produkty ze wskazaniem wieku na opakowaniu spełniają rygorystyczne wymagania w zakresie jakości, określone dla produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci i to właśnie takie produkty warto uwzględniać w menu malucha.

Czy wiesz, że…

Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci musi spełniać restrykcyjne normy jakości określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej, a receptury takich produktów są opracowywane przez ekspertów w zakresie żywienia. Na ich etykietach znajduje się wskazanie wieku, np. po 6. czy 8. miesiącu życia, co jest gwarancją dopasowania zarówno składu, jak i konsystencji do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju.

Wybór na miarę potrzeb malucha
Przykładem produktów stworzonych specjalnie dla najmłodszych są obiadki BoboVita. To jakość potwierdzona na 100% – zawarte w nich składniki przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Znajdujące się w nich warzywa spełniają 5000 razy bardziej restrykcyjne normy jakości w porównaniu do warzyw ogólnego przeznaczenia*. Ponadto obiadki są ze składnikami w 100% naturalnego pochodzenia i zgodnie z przepisami prawa dla żywności dla niemowląt i małych dzieci nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. To również 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków, które pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców** oraz 100% dziko żyjących ryb ze zrównoważonych połowów. Co więcej, wybrane obiadki (zgodnie z informacją na etykiecie) zawierają kwas ALA niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych.

Urozmaicony jadłospis to radość ze smakowania!
Asortyment produktów dla niemowląt i małych dzieci jest bardzo duży. Dzięki temu rodzice z łatwością mogą zachęcać malucha do próbowania różnorodnych smaków. A wprowadzanie urozmaiconych pokarmów do diety dziecka pomaga mu w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych na przyszłość. Niemowlę, któremu rodzice podają wyłącznie kilka jego ulubionych smaków, nie ma szansy zapoznać się z różnorodną kuchnią. Podczas rozszerzania diety proponuj dziecku nowe smaki, aby zwiększyć szansę na jego kulinarną otwartość!