Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Obalamy mity na temat diety rocznego dziecka!

Obalamy mity na temat diety rocznego dziecka!
2 marca 2022 Redakcja

Po ukończeniu przez dziecko 1. roku życia jego menu zmienia się i jest już znacznie bardziej urozmaicone, a roczniak wciąż odkrywa nowe smaki. To czas intensywnego rozwoju, który wiąże się z dużym zapotrzebowaniem młodego organizmu na witaminy i składniki mineralne. Dziecko, które ukończyło 1. rok życia, potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia i żelaza niż jego rodzice . Właśnie dlatego jego dieta powinna różnić się od jadłospisu starszych członków rodziny. Jak ją komponować i nie zgubić się w gąszczu informacji na temat żywienia roczniaka? Rozprawiamy się z najczęściej powielanymi mitami.

Mit 1.: Roczne dziecko jest gotowe na posiłki z „dorosłego” stołu
Roczne dziecko wciąż się rozwija, każdego dnia poznając nowe faktury czy kształty. Podobnie jest z jedzeniem. Poznawanie go w nowych formach jest dla malucha zaskakującym i fascynującym doświadczeniem. Warto zachęcać dziecko do samodzielnego jedzenia, nawet kosztem nieporządku.

Należy przy tym pamiętać, że organizm dziecka wciąż jest delikatny i wrażliwy, dlatego jego dieta, choć urozmaicona, powinna różnić się od jadłospisu dorosłych. Pomocny w układaniu dziecięcego menu może być przygotowany przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka Modelowy talerz żywieniowy, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów spożywczych w diecie, przedstawionych za pomocą porcji. Komponując codzienną dietę roczniaka, warto również sięgać po produkty stworzone specjalnie z myślą o małych dzieciach, które pomagają pokryć zwiększone zapotrzebowanie młodego organizmu na składniki odżywcze. Podczas codziennych zakupów można łatwo je znaleźć w sklepie – są dostępne na półkach z żywnością przeznaczoną dla najmłodszych.

Mit 2.: Dzieci nie powinny jeść jajek, które są silnym alergenem
Aktualnie nie ma dowodów naukowych, które uzasadniałyby odsuwanie w czasie spożywania przez małe dzieci produktów alergizujących (w tym jaj) . Jajka są ważnym elementem diety – zarówno dorosłego, jak i małego dziecka – przede wszystkim ze względu na zawartość cennych składników: pełnowartościowego białka, witaminy B6, B12, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, folianów, żelaza, cynku, fosforu czy jodu. Żółtko jaja jest bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy. Niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej!
Jakie potrawy z jajek można zaserwować maluchowi? Może to być delikatny omlet lub jajecznica, a także jajka na miękko czy na twardo. Tygodniowo można dziecku podawać od trzech do czterech jajek .

Mit 3.: Tłuszcze są niepotrzebne w diecie roczniaka
Ilość tłuszczu w codziennej diecie powinna pokrywać ok. 35–40% całodziennego zapotrzebowania rocznego dziecka na energię, czyli więcej, niż jest potrzebne w diecie osób dorosłych . Tłuszcze są źródłem energii, która w okresie intensywnego rozwoju jest dziecku niezbędna. Ważne w codziennym jadłospisie są te tłuszcze spożywcze, które dostarczą dziecku wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli np. oleje roślinne – oliwa z oliwek lub olej rzepakowy lub np. tłuste ryby morskie.

Mit 4.: Podawanie mleka dziecku po 12. miesiącu życia nie jest konieczne
Eksperci zalecają, aby każdego dnia podawać małemu dziecku 2 porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego, oraz 1 porcję innych produktów mlecznych . Trzeba przy tym pamiętać, że roczniak nie powinien spożywać więcej niż 500 ml mleka krowiego na dobę , ponieważ mimo że zawiera ono dużo cennego wapnia, jest ubogie w inne ważne składniki, takie jak żelazo oraz witaminę D. Tymczasem mały brzuszek potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia i żelaza niż jego rodzice (w przeliczeniu na kilogram masy ciała) . Jak odpowiedzieć na tak duże potrzeby? Podając dopasowane do potrzeb rocznego dziecka mleko modyfikowane. Już 2 kubki po 200 ml Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert dziennie pomagają pokryć zapotrzebowanie dziecka na ważne składniki odżywcze, w tym m.in. 71% zalecanego zapotrzebowania na wapń i jod!

Wskazówka eksperta
„Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyłącznym pokarmem niemowlęcia w pierwszym półroczu jego życia powinno być mleko mamy. Karmienie piersią można i warto kontynuować – również po 1. roku życia dziecka. Jeśli kontynuowanie karmienia piersią nie jest możliwe, warto wybrać mleko modyfikowane dopasowane do potrzeb roczniaka. Takie produkty są wzbogacane w ważne składniki odżywcze, w tym w wapń, żelazo czy witaminę D, dzięki czemu pomagają uzupełniać codzienną dietę małego dziecka w te często deficytowe składniki” – wyjaśnia Alina Besz, ekspert BebiKlub.pl.


Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.