Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Miód- nasz złoty skarb

Miód- nasz złoty skarb
16 czerwca 2022 Redakcja

Jedynym z najważniejszych produktów w domowej apteczce i spiżarni jest miód. Herbata z miodem i cytryną czy miód z mlekiem i czosnkiem to naturalne sposoby na zatrzymanie wiosennej infekcji.

Są one od lat stosowane z powodzeniem przez nasze babcie i dzięki przekazywaniu wiedzy z pokolenia na pokolenie znane także nam. Ten naturalny antybiotyk i smaczny dodatek do herbat i potraw ma wiele zbawiennych właściwości. Szeroki wybór spośród wielu gatunków daje możliwość dobrania miodu idealnego do naszych potrzeb.

Ponadto każdy miód przyspiesza i wzmacnia działanie leków, zmniejsza szkodliwość używek (np.: kawy, herbaty, alkoholu, nikotyny) oraz może działać kojąco na nerwy. Regularne spożywanie miodu może pomagać w odtruwaniu organizmu, usuwając między innymi ołów i pierwiastki promieniotwórcze z krwi i tkanek.

Zauważyć również możemy dobroczynny wpływ miodu na funkcjonowanie żołądka i jelit. Dla dobrych efektów zdrowotnych i wspomagających warto więc przemycać go w swojej diecie w różnej postaci, nie tylko gdy dopadnie nas katar, kaszel czy gorączka. Spożywanie miodu w każdej formie jest zatem idealnym rozwiązaniem zarówno dla smakoszy jak i osób, które na co dzień korzystają z darów medycyny naturalnej, uzupełniając leczenie farmakologiczne w różnych chorobach i wszelkich dolegliwościach. Nawet przy większym przekonaniu do suplementacji witaminami i lekami, nie powinniśmy
pomijać miodu w diecie i wspomaganiu organizmu.

Chcąc właściwie przechowywać nasz złoty skarb, musimy pamiętać o następujących zasadach:

  • Nie przegrzewaj miodu, ponieważ może stracić swoje właściwości.
  • Uważaj na wilgoć, jest ona wrogiem trwałości miodu.
  • Chroń przed promieniami słonecznymi, gdyż przyspieszą rozkład substancji biologicznie czynnych, które to właśnie odpowiadają za trwałość miodu, oraz może dojść do jego przegrzania.
  • Nie zostawiaj metalowej łyżeczki w miodzie, zostawienie jej na dłużej lub, co gorsza, trzymanie miodu w metalowym pojemniku może spowodować, że nabierze on metalicznego posmaku, a w miodzie powstaną szkodliwe dla zdrowia związki. Zdecydowanie najlepsze do przechowywania miodu są naczynia szklane.
  • Trzymaj miód w szczelnie zamkniętym słoiku, by zabezpieczyć miód przed wilgocią i zachować jego aromat.